De bonus-malus ladder, wat is dat?

Je hebt vast wel al eens gehoord van de bonus-malus ladder en misschien weet je vaag wat het inhoudt, maar wil je ontdekken wat dat juist is. Dan ben je op de juiste blog terecht geraakt!

Via een bonus-malus ladder kan je berekenen hoeveel korting of toeslag je kan krijgen op het basisbedrag van je autoverzekering. Bonus staat dan voor een jaar zonder schade en malus voor een jaar met schade. Het systeem werkt met een ladder, als je een schadevrij jaar hebt dan klim je een trede omhoog op de ladder. Iedere trede van de ladder heeft een hogere korting. Hoe meer jaren zonder schade je hebt met je auto, hoe hoger je dus op de ladder terecht komt. De berekening van de kortingen verschilt wel per verzekeraar. Meestal zijn er zo’n 20 treden en kan de korting oplopen tot zo’n 80 procent van de basispremie. Hoe zit het dan als je schade claimt?

Het nadeel van deze ladder is dat je bij schade, maar liefst 5 treden daalt.

Je kan ook over het algemeen negatieve schadejaren hebben, dan kan het zelfs zijn dat je op de ladder in min zakt, met als gevolg dat je nog een toeslag moet betalen bovenop je basispremie. Dit kan tot maximum 5 schadejaren in min. Extra op je hoede zijn dus! De daling op je ladder door schade is bij elke verzekeraar gelijk, maar de prijzen van de premies durven wel eens te verschillen. Het is dus belangrijk dat je de ladder van je eigen verzekeraar raadpleegt. Die kan je vinden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Let op bij het claimen van kleine schade

Het is niet altijd verstandig om kleine schade te claimen. Want of je nu grote of kleine schade hebt geclaimd, je zal sowieso 5 treden omlaag gaan met de ladder en je premie zal dus omhoog gaan. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt. Soms kan het bedrag op jaarbasis dus meer zijn dan wat je voor de schade krijgt en daarom is het dus beter om kleine schade soms uit eigen zak te betalen. Zorg ervoor dat je dit op voorhand goed uitrekent, zodat je weet wat de beste keuze is!

Overweeg om over te stappen

Betaal jij nodeloos te veel aan je verzekeraar? Heeft je verzekeraar niet de meest voordelige bonus-malus ladder? Dan kan je het beste je autoverzekering vergelijken met alle aanbieders. Dat zal je heel wat jaren erg veel geld uitsparen! Prijzen vergelijken kan gemakkelijk op Overstappen.nl – autoverzekering afsluiten. Maar hoe zit het met de bonus-malus als je overstapt? Je schadevrije jaren kunnen meegenomen worden naar je nieuwe autoverzekering. Deze worden dan geplaatst in een centrale database waar je autoverzekeraar deze kan bekijken en zo de kosten kan berekenen. Dit wordt een no-claim korting genoemd. Let wel op, want bij elke verzekeraar is de no-claim korting anders, vaak geldt dat de schadevrije jaren maar tot drie jaar meetellen, maar dat is niet altijd zo! Daarnaast kan je enkel overstappen als je niet in min staat, hou daar ook rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *