Kosten Rijbewijs

Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het aan te raden om achter de kosten van een rijbewijs te komen. Het halen van een rijbewijs is vaak een belangrijke gebeurtenis in iemands leven. De ongekende vrijheid en flexibiliteit zijn het zwoegen en zweten allemaal waard! Elk individu die in het bezit is van een rijbewijs kan dit 100% beamen. Een rijbewijs halen doe je echter niet zomaar. Er zijn belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden vóór, tijdens en na het lessen. Kosten rijbewijs achterhalen? Lees dan snel verder!

Rijlessen volgen – vanaf welke leeftijd?

De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat je rijlessen mag volgen wanneer je 18 jaar bent. Dit is niet waar! In Nederland mag je volgens de regels van het CBR beginnen met rijlessen wanneer je 16 en een half jaar bent. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In maart 2018 heeft de 2drive-wet ervoor gezorgd dat 16-jarigen mogen beginnen met rijlessen. Vervolgens is het mogelijk voor 17-jarigen om het praktijkexamen af te leggen.

Wat gebeurt er als je je rijbewijs voor je 18e haalt?

Je bent 17 jaar en je hebt je rijbewijs gehaald. Wat nu? Het antwoord is simpel: je mag tot je 18de rijden, maar dit moet dan wel onder het toezicht van een coach. Hier moet dan wel een begeleiderspas voor worden aangevraagd. Deze begeleiders mogen overigens zelf worden gekozen.

Hoeveel rijlessen heb je nodig om je rijbewijs B te halen?

Dit kan per persoon verschillen: iedereen leert immers zijn of haar eigen tempo. Volgens het CBR-onderzoek onder examenkandidaten ligt het gemiddelde aantal lesuren op 38 uur. Het probleem ligt echter vaak bij het hebben van teveel haast. Ergens is dit ook wel logisch, omdat je natuurlijk zo snel mogelijk jouw rijbewijs wilt hebben. Té snel afrijden is echter sterk af te raden! Je moet dan nóg meer tijd en geld in het rijbewijs steken als je bent gezakt. De kosten rijbewijs en de hoeveelheid lessen zijn over het algemeen dus heel samenhangend. Het advies van een rijinstructeur is hier daarom heel cruciaal, omdat zij meer zicht hebben op de vaardigheden van een cursist.

Kosten van een rijles

De gemiddelde lesprijs ligt op €41,41 per uur. Echter spelen er meerdere factoren om achter de berekening van dit gemiddelde tarief en de totale kosten rijbewijs te komen. Zo is de omgeving een belangrijke indicatie. Wanneer je bijvoorbeeld op het platteland woont betaal je minder voor een rijles dan wanneer je in de Randstad woont. Dit komt omdat er meer verkeer is in de Randstad en de cursist intensiever moet worden geleerd hoe er wordt gereden in drukke gebieden.

Het merendeel van de rijbewijs kosten

Het merendeel van de kosten rijbewijs gaan uit naar de rijlessen. Een goede rijschool vraagt wellicht wat meer voor een rijles, maar zorgt op de lange termijn er wél voor dat je in één keer slaagt. Je betaalt dan vaak voor unieke lesmethodes die je voorzien van meer zelfvertrouwen en rijvaardigheid. Een gemiddelde rijschool zou minder voor een rijles kunnen vragen, maar dit zou dan wel weer ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van de rijlessen.

Andere kosten

Naast de kosten voor de rijlessen heb je te maken met andere uitgaven die belangrijk zijn. Zo is het noodzakelijk om te betalen voor het CBR Gezondheidsverslag. Dit is een bedrag van €34,80. Daarnaast is het nodig om een Auto Theorieboek B aan te schaffen als voorbereiding voor het theorie-examen. Het Auto Theorieboek kost €24,50. Tegenwoordig zijn deze theorieboeken voorzien van online oefeningen. Wanneer je dit boek goed hebt bestudeert en de online oefeningen hebt gedaan is het tijd om het theorie-examen aan te vragen. Het theorie-examen kan worden aangevraagd voor €31,50. Sommige cursisten vinden het belangrijk om een Tussentijdse toets aan te vragen. Hierbij kunnen de bijzondere verrichtingen worden behaald en kan de cursist leren hoe om te gaan met de druk die bij het afrijden erbij komt kijken. Een Tussentijdse toets kost €102,00. Het Praktijkexamen kan tevens voor hetzelfde bedrag worden aangevraagd. Wanneer het rijbewijs is gehaald moet deze worden aangevraagd bij de gemeente. Je mag namelijk niet op de weg zonder een fysiek rijbewijs. De gemiddelde prijs per gemeente ligt hiervoor op €38,90. Ook zijn er pasfoto’s nodig die voor een gemiddelde prijs van €10,00 kunnen worden gemaakt.

Voorbereiding Theorie-examen

Voordat je mag afrijden moet je eerst in het bezit zijn van het theorie-examen. Het is hier belangrijk om dit goed in te plannen, omdat dit slechts een beperkte tijd geldig is: 1,5 jaar. Wanneer het tijd is om het theorie-examen te doen, moet je een geldig ID meenemen en een reserveringsnummer. Fun fact: vroeger werden de vragen beantwoord in een grote examenzaal, waar de vragen werden getoond op kleine schermen. Tegenwoordig krijgt iedereen een eigen computer, wat heeft gezorgd voor meer rust tijdens het theorie-examen!

Wat komt er voor in het theorie-examen?

Het theorie-examen duurt 30 minuten. Inhoudelijk is het examen gesplitst in twee onderdelen. In het eerste onderdeel moet je op de hoogte zijn van de nieuwste verkeersregels (Verkeersregels & Verkeersinzicht). Dit onderdeel bestaat uit 40 vragen, waar je 35 of meer vragen goed moet beantwoorden. In het tweede onderdeel moet je een aantal situaties beoordelen en aangeven hoe jij zou handelen in deze scenario’s (Gevaarherkenning). Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen, waar je 13 of meer vragen goed moet beantwoorden. Met een duimpje omhoog of omlaag krijg je na het examen meteen te zien of je bent geslaagd of gezakt.

Praktijkexamen

Nadat je al het bovenstaande hebt gedaan, mag je eindelijk afrijden! Het afrijden duurt 30 minuten. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je in een nieuwe auto moet rijden, want je rijdt gewoon in je eigen lesauto. Als je last hebt van zenuwen zijn er manieren om jezelf meer op je gemak te laten voelen. Jij mag tijdens dit afrij proces namelijk zelf bepalen of jij je rijinstructeur erbij wilt hebben!