Praktijkexamen auto tips

praktijkexamen maken

Ga je binnenkort op voor je rijexamen? Vaak zijn mensen erg zenuwachtig voordat ze gaan afrijden. Dat is helemaal niet nodig, want je bent niet voor niets toe aan het examen! Jouw instructeur heeft waarschijnlijk besloten dat je voldoende lessen hebt gehad en je weet ongetwijfeld al prima hoe je moet rijden. Om je een beetje te helpen bij je voorbereiding en het rijexamen hebben we een aantal tips voor je opgesteld. Voordat jouw examen begint kun je namelijk al een heleboel dingen doen die er voor zorgen dat jouw examen straks goed verloopt. Zo zorg je dat je alvast 1-0 voorstaat wanneer het examen begint! Je kunt jezelf dan nog eens extra goed voorbereiden. Op die manier haal je straks gemakkelijk je rijbewijs. Lees dus gauw verder voor onze tips praktijkexamen auto.

Plan je examen vlak na de ochtendspits

Vaak mag je zelf het tijdstip kiezen waarop je gaat afrijden. Tenzij je een sterke voorkeur hebt voor een bepaalde tijd, raden we je altijd aan om het om tien of elf uur ’s ochtends te doen. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste ben je rond die tijd het scherpst. Daarnaast is de ochtendspits net afgelopen en is het minder druk op de weg wanneer jij je examen doet. Tot slot voorkom je op deze manier dat je de hele dag tegen het examen aanhikt, waardoor je stress toeneemt.

Slaap goed

Misschien ben je ook de dag van tevoren al erg zenuwachtig, waardoor dit ietsje moeilijker wordt. Onthoudt dan dat het geen zin heeft om je druk te maken over iets waar je nu nog helemaal niet aan toe bent. Ongeveer acht uur slaap is een perfecte basis om de dag van jouw examen mee te beginnen, dus ga op tijd naar bed!

Eet slim

Zorg dat je goed hebt gegeten voor je examen begint. Op die manier is je bloedsuiker op niveau en hoef je je niet duf of slapjes te voelen. Een tip die we veel voorbij horen komen is daarnaast om van tevoren nog een banaantje te eten. De kalium die daarin zit zou zorgen voor minder stress. Of het ook echt zo werkt weten we niet, maar het is het proberen waard.

Verhelp je zenuwen zonder medicijnen

Soms kiezen mensen ervoor om kalmerende medicijnen te nemen voordat ze moeten afrijden, omdat ze anders hun zenuwen niet in bedwang kunnen houden. Dit raden we altijd ten strengste af. Je mag het uiteindelijk zelf weten natuurlijk, maar het is echt geen goed idee. Je weet namelijk niet hoe jouw lichaam reageert op de medicijnen. Misschien voel je je wel veel minder prettig daarna en het kan zelfs zo zijn dat je helemaal niet meer in staat bent om naar behoren te rijden. Beter is het om goed te slapen, eten en eventueel te mediteren of op een andere manier te ontspannen. Je weet zelf waarschijnlijk het beste wat voor jou werkt.

Neem voor je examen nog een rijles

Plan een laatste rijles in vlak voor je examen. Je bent dan alvast opgewarmd en je instructeur kan je nog wat laatste adviezen geven. Ook heb je nog de mogelijkheid om vragen te stellen of de laatste dingen die je moeilijk vindt te oefenen, dus maak daar zeker gebruik van.  

Draag prettige kleding en schoenen

Dit is stiekem een van de beste tips praktijkexamen auto. Zorg dat je comfortabele kleding en schoenen aanhebt. Qua kleding is het in ieder geval belangrijk dat je het niet te warm hebt en je gemakkelijk kunt bewegen. Dat is belangrijk, want je kan schrikken wanneer je ineens moeilijk bij de pook kunt komen met je hand bijvoorbeeld. Dit geeft je dan onnodige stress. Wat de schoenen betreft is het handig wanneer je de pedalen goed kunt voelen. Dit geeft je extra controle en zelfvertrouwen tijdens het rijden.

Schenk niet teveel aandacht aan tips van anderen

We schieten onszelf hiermee wellicht een beetje in de voet, maar het is wel belangrijk. Allerlei andere mensen zullen je tips geven voor je gaat afrijden. Die komen vaak voort uit hun eigen ervaring, maar die is voor iedereen anders. Het kan stressvol zijn wanneer iemand je een tip geeft en een ander juist het tegenovergestelde zegt. Probeer je dus bewust te zijn van het verschil tussen algemene tips en tips die voor een persoon zelf goed werkten. Zo zorg je dat je je niet gek laat maken.

Klaar? Rijden maar!

Zenuwen of niet, je rijexamen gaat toch echt plaatsvinden. Probeer op het laatste moment dus gewoon alles lekker los te laten. Zodra je examen van start gaat hoef je dan alleen nog maar een keer diep te zuchten en daarna lekker weg te rijden. We hopen dat je met onze praktijkexamen auto tips in ieder geval goed voorbereid de weg op gaat. Je zult dan zien dat het examen uiteindelijk best wel meevalt. Wij wensen je tot slot heel veel succes en een heleboel veilige kilometers toe.