Rijles tips

Heb jij binnenkort je allereerste rijles? In iedere auto die je voorbij ziet rijden zit iemand die ooit voor het eerst een rijles had. Je bent dus zeker niet de enige, maar toch kan het spannend zijn. Gelukkig heb je een instructeur naast je zitten die er voor zal zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Om het je allemaal wat makkelijker te maken hebben we een aantal rijles tips voor je opgeschreven. Zo ben je goed voorbereid en kun je je tijdens de les beter concentreren.

Tip 1: Een fijne rijschool kiezen

Wanneer mensen zich op hun gemak voelen zijn ze beter in staat om iets nieuws te leren. Zorg dus dat je bij een rijschool terecht komt die niet alleen kwalitatief goede instructeurs heeft, maar er ook voor zorgt dat jij je op je gemak voelt. Je kunt bijvoorbeeld eerst een proeflesje aanvragen om te kijken hoe het gaat. Leren autorijden is nu eenmaal erg duur. Wanneer je gaat lessen bij een rijschool die jou niet lekker ligt zul je meer lessen nodig hebben. Een rijschool waar jij je prettig bij voelt is dus erg belangrijk!

Tip 2: Luister goed, maar stel ook vragen

Met name in het begin zal de instructeur je veel uitleggen. Dit vinden sommige mensen vervelend, maar dat is helemaal niet nodig. Je leert hetgeen wat uitgelegd wordt pas echt onthouden wanneer je het tijdens het rijden in de praktijk brengt en de instructeur zal het dan ongetwijfeld nog weleens herhalen. Het is belangrijk dat je goed luistert. Zo verkrijg je kennis en nieuwe vaardigheden. Je krijgt continu feedback over je eigen rijstijl en gedrag. Met luisteren ben je er dan helaas nog niet. Stel vragen over het rijden meteen wanneer die in je opkomen, ook al denk je het antwoord al te weten. Dit helpt jou om de informatie beter te onthouden en tegelijkertijd helpt het de instructeur omdat hij een beter beeld krijgt van hoe het gaat met de ontwikkeling van jouw vaardigheden en kennis.

Tip 3: Erg zenuwachtig?

Sommige mensen zijn heel erg gespannen voor hun eerste rijles. Je kunt daar lang niet altijd iets aan doen. Wellicht ben je gewoon zo, maar je wilt wel leren autorijden natuurlijk! Iets wat je kunt proberen is een supplement zoals Valdispert. Dit kun je gewoon bij de apotheker kopen en is een natuurlijk middel tegen de zenuwen. Wat verder ook heel erg kan helpen is een goede voorbereiding. Daar valt een goede nachtrust onder, maar ook dingen zoals concentratie- en ademhalingsoefeningen. Dit is allemaal heel erg afhankelijk van hoe zenuwachtig je bent, maar wanneer je daar last van hebt is het zeker de moeite om er aandacht aan te schenken. Tot slot moet je niet vergeten lekker te ontspannen wanneer het voorbij is! Dat heb je dan helemaal verdiend.

Tip 4: Draag fijne schoenen en kleding

Hoewel je tijdens het autorijden lekker in een stoel zit, zul je niet helemaal kunnen ontspannen. Met name in het begin zul je merken dat autorijden hard werken kan zijn. Je moet op veel dingen letten en je hand-oog coördinatie heb je nodig om tegelijkertijd de auto te besturen. Om die reden is het handig om kleding te dragen die lekker zit. Je schoenen zijn daarbij het allerbelangrijkst. Met hoge hakken of een hele dikke zool kun je de pedalen niet goed voelen, waardoor het rijden veel lastiger wordt. Tegelijkertijd wil je ook geen te strakke kleding aan hebben, want je moet schakelen en sturen en dan komt wat extra bewegingsruimte goed van pas.

Tip 5: Fouten maken is oké

Natuurlijk wil je graag vanaf het begin alles goed doen, maar om te leren zul je fouten moeten maken. Wees je daarom bewust van het feit dat dit hoe dan ook gaat gebeuren. De instructeur zal bijvoorbeeld op de rem trappen wanneer je een zebrapad of verkeersbord over het hoofd hebt gezien. Daar schrik jij van en de volgende keer is de kans veel kleiner dat het nog een keer gebeurt.  Sommige instructeurs hebben zelfs een paar instinkers in de route zitten waarbij iedere leerling de mist in gaat. Dat lijkt misschien flauw, maar zo weten ze zeker dat er op dat punt een leermoment ontstaat. Hier is weer van toepassing dat je een vraag kunt stellen wanneer je iets niet zeker weet. Wees dus niet bang om fouten te maken, want ze leiden er toe dat je beter wordt!

Lekker doorzetten

We hopen dat je door deze tips met een goed gevoel aan je rijlessen gaat beginnen. De eerste is het spannendst, maar ook het leukst! Tot slot willen we nog een allerlaatste tip meegeven. Geef niet op maar zet lekker door. Wanneer je iedere week rijles volgt zul je snel je rijbewijs kunnen halen en ben je van het lessen af. Dat tempo zorgt er voor dat je alles beter onthoudt en goed beslagen ten ijs komt tijdens het examen. Heel veel succes en vele veilige kilometers toegewenst!