Wat kost een autorijles?

geld

Wat kost een rijles? Hoeveel ben ik kwijt voor een rijbewijs? Hoe snel kan ik mijn rijbewijs halen? Deze vragen worden vaak gesteld door jongeren die de leeftijd hebben bereikt waarop ze rijles mogen volgen, of door zij die wat ouder zijn en graag in een kort tijdsbestek willen afrijden. Een rijbewijs is nu eenmaal een dure investering, maar daarna heb je er voor de rest van je leven plezier van. Daarom kiezen velen ervoor om zelfs geld te lenen om de lessen te kunnen volgen en hun rijbewijs te halen. We gaan hier dieper in op het rijles kostenplaatje en hoe het totaalplaatje van de kosten voor een rijbewijs er dan uitziet. Wil je binnenkort beginnen met rijles?

Het landelijk gemiddelde

We beginnen met de gemiddelde, landelijke kosten van een rijles. Deze ligt momenteel, voor een les van 60 minuten, op ongeveer €41,-. Dit fluctueert daarbij ook niet bijzonder veel. Een lesprijs van ongeveer €37,- is dus al vrij laag en een prijs van €45,- vrij hoog. Nu denk je misschien dat dit niet zo heel veel uitmaakt, maar wanneer je je bedenkt dat je waarschijnlijk enkele tientallen rijlessen nodig hebt ben je voor dure lessen toch al gauw zo’n €100,- tot €200,- extra kwijt. Houdt daar dus rekening mee. 

Waarom goedkoop niet altijd beter is

Een veelgemaakte fout met betrekking tot de vraag wat een rijles of rijbewijs kost is dat men vervolgens op zoek gaat naar de goedkoopste lessen. We stipten zojuist al aan dat een duurdere lesprijs aan het einde van de rit ook flink wat extra rijles kosten voor je rijbewijs kan betekenen. Helaas geldt ook voor rijlessen: ‘goedkoop is duurkoop’. Hiermee wordt meestal bedoelt dat een goedkope aanschaf sneller vervangen moet worden of problemen oplevert, waardoor je de prijs eigenlijk pas later echt betaalt. In het geval van rijlessen geldt dit ook. Een goedkopere rijles kan betekenen dat de kwaliteit van de les ook minder hoog ligt. Wanneer je hierdoor zo’n 5 tot 10 lessen extra nodig hebt voordat je kunt afrijden, was je waarschijnlijk goedkoper uit geweest met duurdere rijlessen. Houdt dit altijd in je achterhoofd wanneer je de rijles kosten met elkaar vergelijkt.

Hoeveel lessen heb je dan nodig?

Waar je met betrekking tot wat een rijles kost voor iedereen hetzelfde antwoord kunt geven, is dat voor het aantal benodigde lessen een stuk moeilijker. Sommigen vinden het rijden lastig of hebben moeite met een bepaald onderdeel, waardoor zij daar een aantal extra lessen voor nodig hebben. Anderen hebben juist al enige ervaring opgedaan of hebben wat meer aanleg, waardoor het aantal benodigde lessen voor hen lager zal liggen. De meeste mensen kunnen na ongeveer 38 rijlessen opgaan voor hun examen. Dat nummer kun je dus aanhouden, maar het zou voor jou zomaar anders kunnen zijn natuurlijk.

Welke kosten komen er nog meer kijken bij het behalen van een rijbewijs?

Natuurlijk ben je met alleen de rijles kosten nog niet klaar. Je betaalt ook voor je theorie-examen, het rijexamen en je rijbewijs zelf wanneer je deze hebt behaald natuurlijk. Er zijn nog enkele extra zaken waar je voor moet betalen zoals een tussentijdse toets of een theorieboek, maar die zijn deels optioneel. Alles meegenomen kom je rond de €2000,- euro uit. In deze gemiddelde prijs zit alles inbegrepen om je rijbewijs te kunnen halen, waaronder bovengenoemde zaken en 38 rijlessen à €41,- per uur.

Een pakket met lessen kiezen

Steeds populairder wordt de optie om een pakket rijlessen inclusief een examen aan te schaffen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het grootste deel van die lessen in een hele korte periode te volgen. Wanneer je bijvoorbeeld een maand zomervakantie hebt omdat je nog op school zit, kan dit een hele slimme optie zijn. Je gaat dan iedere dag enkele uurtjes achter het stuur zitten. Dit zorgt ervoor dat je supersnel leert en dus ook binnen de kortste keren klaar bent om af te rijden. Vaak is het hiervoor wel belangrijk dat je ook je theorie-examen alvast hebt gehaald, zodat je bij de lessen in één keer voorbereid kunt worden op het examen. Het nadeel is wel dat wanneer de lessen uit het door jou gekozen pakket niet voldoende zijn, je in bepaalde gevallen alsnog dure rijlessen moet bijbetalen. Je kunt er dus lang niet altijd vanuit gaan dat het door jou gekozen pakket afdoende zal zijn. Houdt dit in je achterhoofd en denk goed na over je voorkeur.

Snel je rijbewijs halen

We hopen dat je na het lezen van dit stuk een goed beeld hebt gekregen met een duidelijk antwoord op de vraag ‘wat kost een rijles?’ Daarnaast wensen we je erg veel succes bij het behalen van je rijbewijs en hopen we dat je straks veel veilige kilometers kunt maken!

Lees ook onze blog met tips om snel je rijbewijs te halen: https://www.goederijschool.nl/blog/snel-je-rijbewijs-halen-doe-je-zo/

Liever op zoek naar tips voor je eerste rijles?
https://www.goederijschool.nl/blog/rijles-tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *