Zenuwachtig voor het afrijden? Dit kun je eraan doen!

Iedereen die zijn of haar rijbewijs heeft behaald kan je vertellen: het rijexamen is een spannend moment. Daar ontkom je helaas gewoonweg niet aan. Toch zijn er allerlei dingen die je kunt doen om het iets minder spannend te maken. Ga jij binnenkort afrijden en ben je bij voorbaat al op je nagels aan het bijten? Hieronder lees je wat je eraan kunt doen!

Het faalangst rijexamen

Er is een speciaal rijexamen voor mensen met faalangst. Dit heet het faalangst rijexamen. Ook wanneer je geen faalangst hebt maar extreem zenuwachtig bent, kan dit een goede optie zijn. Je hebt dan extra tijd en een begripvolle examinator, waardoor je beter de kans krijgt om te laten zien dat je heus wel goed kunt rijden. Het slagingspercentage bij deze rijexamens ligt hoger dan die van reguliere rijexamens. Ben je dus écht heel erg zenuwachtig of heb je faalangst, kies dan gerust voor het faalangst rijexamen.

Het gesprek met de examinator

Degene die jouw rijexamen afneemt is de examinator. Dit is niet je vijand, maar ook niet je beste vriend. Ze willen met je praten om je enigszins te kalmeren, maar ook om te kunnen zien hoe jij je op dat moment voelt en hoe je omgaat met afleiding tijdens het rijden. Heb je het even te druk met autorijden om antwoord te geven? Wacht dan bijvoorbeeld met antwoord geven op een vraag: het verkeer en de veiligheid komt namelijk op de eerste plek! De meeste examinatoren zullen het juist zeer waarderen wanneer je jouw aandacht voornamelijk bij het verkeer hebt in plaats van bij het gesprek!

Doe een tussentijdse toets

Door een tussentijdse toets te doen weet je veel beter waar je op dat moment staat met betrekking tot je rijvaardigheid. Wanneer je direct voor het rijexamen gaat heb je daar een veel minder goed beeld van en kan het lastiger zijn om op je eigen kunnen te vertrouwen. Bovendien kunnen er bepaalde punten uit de tussentijdse toets naar voren komen waar je nog extra aan moet werken. Nadat je die hebt aangepakt weet je zeker dat je klaar bent om je rijbewijs te behalen en zul je minder last hebben van zenuwen.

Valdispert

Een natuurlijk middel dat je in kunt nemen tegen de zenuwen, zonder dat je er sloom van wordt. Dat is valdispert. Je kunt dit bijvoorbeeld bij een drogist of apotheek gewoon kopen. Bij veel mensen helpt dit middeltje om ervoor te zorgen dat zij niet te zenuwachtig worden. Het is dan wel belangrijk dat je ongeveer een week van tevoren al dagelijks een tabletje inneemt, dan werkt het goedje namelijk het beste en kun jij op je gemakje je rijbewijs gaan halen!

Banaan

Niemand weet precies hoe en waarom het werkt, maar werken schijnt het zeker te doen. Banaan eten vlak voordat je afrijdt is een veelgenoemde truc waarvan een heleboel mensen zeggen dat het hen heeft geholpen. Je kunt het in ieder geval proberen, want een banaan is natuurlijk gewoon een lekker stuk fruit. Dus: baat het niet dan schaadt het niet!

Ademhalingsoefeningen

De manier waarop je ademhaalt speelt een belangrijke rol bij allerlei verschillende lichamelijke processen. Niet voor niets draaien veel verschillende Oosterse geneeskundige technieken, religies en zelfs yoga voornamelijk om de ademhalen. Adem rustig in en zet daarbij je buik uit, waarna je weer rustig uit kunt ademen. Doe dit vooraf en concentreer je vooral op het in- en uitademen. Je lichaam ontspant en ook je geest wordt er rustiger van, zodat je vervolgens volledig tot rust komt en op een prettige manier aan je rijexamen kunt beginnen!

Wees goed uitgerust

Het spreekt misschien voor zich, maar toch is het belangrijk om hier bewust aandacht aan te besteden. Zorg ervoor dat je op de dag van jouw rijexamen goed uitgerust bent. Dit betekent dat je de dagen daarvoor gezond eet en voldoende slaap, alsmede dat je ervoor zorgt dat je niet hondsmoe bent van het uitgaan of een andere activiteit. Zo ben je scherp en kun je je goed concentreren tijdens het examen.

Vertrouw op jezelf

Wanneer je gaat afrijden heeft jouw instructeur meestal samen met jou besloten dat je hier klaar voor bent. Dit mag je gerust nog eens voor jezelf herhalen: je bent er echt klaar voor! Je hebt lessen gehad en geleerd hoe je met alle verschillende verkeerssituaties omgaat. Vertrouw op deze kennis en vaardigheden en vooral op jezelf.

Fouten maken mag, echt waar!

Niemand kan helemaal perfect rijden. Zelfs niet wanneer zij al tien of twintig jaar hun rijbewijs hebben. Je examinator zal dus ook zeker niet verwachten dat je volledig foutloos rijdt. Hier en daar mag je dus best een klein foutje maken. Het gaat erom dat je hier veilig en verantwoord mee omgaat zodat je netjes door het verkeer komt. Zolang je dit onthoudt ga je ongetwijfeld slagen. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes bij het afrijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *