Wil jij binnenkort beginnen met rijlessen, of ben je er niet helemaal zeker van of je momenteel bij een goede rijschool aan het lessen bent? Dan is deze pagina voor jou. Je kunt hier rijscholen vanuit heel Nederland met elkaar vergelijken. We helpen je alvast een eindje op weg door aan te geven waar je op kunt letten.

Een goed slagingspercentage

Een belangrijk punt bij het kiezen van de rijschool, is het slagingspercentage dat zij hebben behaald. Hieraan kun je meteen zien of er bij de rijschool goed wordt gepresteerd of juist niet. Het gemiddelde percentage van het CBR, dat is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, ligt rond de 50%. Dit getal kun je dan ook het beste aanhouden wanneer je rijscholen vergelijkt. Het is namelijk het landelijk gemiddelde van alle rijexamens.

Inschrijving CBR en BOVAG kwaliteitslabel

Een goede rijschool is altijd ingeschreven bij het CBR. Het CBR geeft rijbewijzen uit, waardoor het noodzakelijk is voor een rijschool om met hen te communiceren. Zo kunnen ze jou het beste voorbereiden op het examen en de kilometers die je daarna nog gaat maken.

Een ander punt waar je een goede rijschool direct aan kunt herkennen, is het BOVAG-kwaliteitslabel. Dat kwaliteitslabel garandeert in feite dat de rijschool kwalitatief goede lesauto’s en instructeurs heeft, maar ook een goed slagingspercentage en betrouwbare les overeenkomsten. Probeer hier dus op te letten. Er zijn meer dan duizend BOVAG-rijscholen door heel Nederland, dus je komt dit label ongetwijfeld een keer tegen.

De leskaart

Het is fijn wanneer je bij de rijschool een leskaart krijgt waarop je precies kunt zien hoeveel lessen je al hebt gehad en hoeveel je er nog nodig hebt voordat je kunt gaan afrijden. Je kunt dan zelf bijhouden hoe het gaat en wat voor jou de belangrijkste aandachtspunten zijn. Rijscholen die geen leskaart hanteren proberen vaak meer lessen te verkopen dan jij als leerling daadwerkelijk nodig hebt. Houdt dat dus altijd zelf in de gaten en vraag naar de leskaart.

Vaste en bevoegde instructeurs

Je zult je rijschool voornamelijk leren kennen aan de hand van de instructeur. Wanneer je een rijschool vergelijkt is het daarom belangrijk om erop te letten dat de instructeurs in het bezit zijn van een WRM-bevoegdheidspas. Zonder deze pas mag een instructeur geen les geven. Daarnaast wil je er zeker van zijn dat je telkens dezelfde instructeur krijgt. Wanneer zij vaak afwisselen is dat voor jou erg verwarrend, omdat iedere instructeur op een andere manier lesgeeft. Probeer hier dus vooraf afspraken over te maken met de rijschool of vraag het aan de instructeur zelf.

Een goede klik

Voortbordurend op het belang van een goede instructeur, is ook de klik die je met hem of haar hebt een doorslaggevende factor. Je leert nu eenmaal makkelijker en sneller van iemand waar je goed mee op kunt schieten. Vraag bijvoorbeeld vooraf aan de rijschool of je kennis mag maken met de instructeur. Kom je er tijdens het lessen achter dat je geen goede klik hebt met een instructeur, vraag dan of je van instructeur mag wisselen. Dit is gewoonlijk geen probleem. Het zorgt er voor dat jij sneller je rijbewijs zult halen, dus wees niet bang om hierover te beginnen.

De ervaringen van anderen

Wanneer je op zoek bent naar een goede rijschool, kunnen de ervaringen van anderen je heel erg helpen. Dat geldt ook voor rijscholen vergelijken, want de ervaringen van anderen kunnen afwijken van wat de rijschool over zichzelf zegt. Je kunt er dus goed aan doen om bij anderen in jouw omgeving na te gaan bij welke rijschool zij hun rijbewijs hebben behaald en hoe dat is bevallen. Je leert dan al snel waar mensen in jouw omgeving waarde aan hechten en welke punten daarvan misschien ook voor jou van belang kunnen zijn bij het uitzoeken van een rijschool.

Een redelijke prijs

De gemiddelde prijs voor een rijles ligt rond de €40,-. Dat is best veel geld. Zeker wanneer je bedenkt dat je ongeveer 30 à 40 lessen nodig hebt voordat je mag afrijden. Houdt dit dus in je achterhoofd wanneer je op zoek bent naar een rijschool. Sommigen bieden de lessen voor fors minder geld aan, maar wanneer de kwaliteit slecht is zou het zomaar kunnen dat je misschien wel 50 lessen nodig hebt. Dan was een duurdere rijschool met kwalitatief betere lessen misschien wel goedkoper geweest. De goedkoopste lessen kosten je dus niet altijd het minste geld!

Het formaat van de rijschool

Rijscholen variëren in grootte van tientallen instructeurs tot slechts een enkele instructeur. Bij grote rijscholen kan het zijn dat je minder persoonlijke aandacht krijgt dan je nodig hebt, maar vaak zijn zij wel erg professioneel. Bij de kleine rijscholen is dat juist precies andersom, daar krijg je veel persoonlijke aandacht maar laat de professionaliteit soms nog te wensen over. Een middenweg is dan een goede keus. Probeer dus te zoeken naar een rijschool met meerdere instructeurs.

Kies wat jij fijn vindt bij een rijschool vergelijken

Boven genoemde punten zijn allemaal belangrijk om in de gaten te houden wanneer je rijscholen vergelijkt, maar dat betekent niet dat ze allemaal even belangrijk zijn voor jou. Het gaat er vooral om waar jij je prettig bij voelt, zodat je je tijdens de rijlessen volledig op je gemak voelt en op het oefenen kunt concentreren. Mocht je toch terecht komen bij een rijschool die niet bij je past, ga dan vooral op zoek naar een ander. We helpen je graag bij het zoeken en vergelijken van rijscholen.