amsterdam

Ben je op zoek naar een goede rijschool Amsterdam? Dan zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten. Amsterdam heeft als grootste stad van Nederland namelijk een bijzondere verkeerssituatie en een overvloed aan rijscholen. Wanneer je straks je rijbewijs gaat halen en begint met rijlessen wil je graag dat de rijschool jou goed voorbereidt op de specifieke dingen die in het verkeer in en rondom Amsterdam belangrijk zijn. Het is dan handig dat je vooraf goed op de hoogte bent van de verkeerssituatie en waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een rijschool in Amsterdam.

Top 10 rijscholen in Amsterdam (vanaf 100 examens)

  1. Amsterdamse verkeersopleidingen – 80%
  2. Autorijschool Çakmak – 68%
  3. V.O.F. Auto – 65%
  4. Rij-s-eef = 63%
  5. Rijschool van Hees – 63%
  6. Tom de Keizer – 60%
  7. Rijschool Roadrunners – 60%
  8. Autorijschool Kennedy – 59%
  9. Rijschool Baas – 59%
  10. Rijschool Overtoom – 59%

Bron: CBR.nl

Kennismaken met de rijscholen

Wanneer je zoekt naar een rijschool zul je dat waarschijnlijk eerst via internet doen. Dat is handig, want er staat enorm veel informatie over alle verschillende scholen. Toch is het erg handig om in aanvulling daarop ook bij de rijscholen langs te gaan. Je krijgt dan een extra goed beeld van hoe de lessen daar worden gegeven en waar de rijschool voor staat. Op basis hiervan kun je ook vooraf goed inschatten of je een klik zult hebben met de instructeur die je toegewezen krijgt. Bij een rijschool die jou op je gemak laat voelen werken meestal ook instructeurs die geschikt zijn voor jouw manier van leren.

Prijs en kwaliteitsverhouding

Je rijbewijs behalen kan erg duur zijn. Je betaald voor de lessen, een theorie-examen en uiteindelijk ook een praktijkexamen. Sommigen willen daarom alleen de goedkoopste rijschool Amsterdam vergelijken, omdat ze op die manier hopen minder geld kwijt te zijn. In de praktijk zijn die goedkope rijscholen helaas vaak kwalitatief wat minder. Dit kan betekenen dat je bij de goedkope rijschool veel meer lessen moet volgen voordat je kunt afrijden. Het gevolg is dan dat hoewel de lessen goedkoper waren, je door het hogere aantal lessen uiteindelijk toch meer geld kwijt bent. Houdt hier rekening mee en kies niet alleen op basis van prijs, maar ook op de basis van kwaliteit. Zo wordt je geen dief van eigen portemonnee!

Het slagingspercentage

Rijscholen houden bij hoeveel leerlingen er gemiddeld slagen. Dit getal wordt uitgedrukt in het slagingspercentage. Rijscholen en anderen kunnen op basis daarvan zien hoe succesvol de rijschool is. Dat is handig wanneer je een rijschool Amsterdam wil vergelijken. Het landelijk gemiddelde hiervan ligt niet bijzonder hoog. Rond de 50% van de rijexamens worden met succes afgesloten. Ligt het gemiddelde van een rijschool hier ver boven, dan is het een goede rijschool! Is het andersom, dan kun je misschien beter ergens anders gaan lessen.

Goed voorbereid op weg in Amsterdam

Nu je weet waar je op moet letten bij het vinden van een goede rijschool Amsterdam willen we je ook graag nog wat meer vertellen over het verkeer in de hoofdstad. Naast de drukte waar je ongetwijfeld bekend mee bent zijn er een paar dingen die je alleen als bestuurder in het Amsterdamse verkeer tegenkomt.  

Het openbaar vervoer

Iedere dag rijden er veel bussen en trams door Amsterdam. Dit zorgt voor extra drukte op de weg. De bestuurders van die bussen en trams hebben veel ervaring en maken dus niet zo snel foutjes, maar ze zijn wel heel erg assertief. Dat komt omdat er in de verkeersdrukte van Amsterdam veel fietsers, brommers en andere bestuurders zijn die aan alle kanten om de trams of bussen heen proberen te navigeren. Dit bemoeilijkt het werk van bijvoorbeeld de buschauffeur. Zorg daarom dat je het openbaar vervoer voldoende ruimte geeft, zo ontstaat er meer zicht voor jullie beiden en is de kans op gevaarlijke situaties veel kleiner!

Fietsers en scooters

We hebben ze net al even genoemd. De fietsers en scooters in het Amsterdamse verkeer kunnen voor veel risico zorgen. Je rijinstructeur zal hier tijdens de lessen ook goed op gaan letten, want deze bestuurders maken vaak onverwachtse of soms zelfs gevaarlijke bewegingen. Het belangrijkste dat jij kunt doen is goed opletten en niet gehaast rijden. Zo kun je in ieder geval zorgen dat jij bijvoorbeeld de fietser wel hebt gezien, terwijl hij jou misschien niet opmerkt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties maar zorgt er vooral voor dat jij op je gemak achter het stuur kunt zitten!

Informatie voor je de weg op gaat

In een stad zoals Amsterdam wordt er continu verbouwd en gewerkt aan de weg. Wanneer je dan in het drukke verkeer ook nog op een plek terecht komt waar file staat omdat er aan de weg gewerkt wordt kan je reis een stuk langer duren. Zeker wanneer je vervolgens ook nog om moet rijden om bij je bestemming aan te komen. Op de websites van bijvoorbeeld de ANWB of AT5 kun je de verkeersinformatie in- en rond Amsterdam terugvinden. Dan kun je goed voorbereid van huis!

Tijd om rijscholen in Amsterdam te vergelijken

Nu weet je precies waar je allemaal op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een rijschool Amsterdam. Daarnaast heb je ook al wat kennis over het verkeer in de stad. We hopen dat je een rijschool vindt die goed bij je past zodat je snel je rijbewijs kunt halen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel veilige kilometers!